Serebral Palsi doğum sırasında bebeğin anne karnından ayrılışı esnasında meydana gelebilen, çeşitli sorunlara bağlı olarak beyne ulaşan oksijen miktarının eksilmesi halinde yaşanan bir olaydır.
Serebral Palsi Kimlerde Görülür?
Serebral Palsi bu yaşanan olayda oksijensiz kalınan zamanda beynin hangi kısmını tesir ettiyse çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuklarda farklı yaşanan olaylar gelişir. Bu yaşanan olayın ortak özelliği hastalığın etkilenmiş ve tetiklemiş olduğu adale kısımlarında spastisite gelişmiş olmasıdır.
Belirtileri Nelerdir?
Spastisite gelişmiş adale küçülür, çocuğun kısımsal olarak türlü deformeler baş gösterir. Hastalığın çok kritik biçimlerde spastisiteye bağlı ellerde, kollarda ve kalça çıkığı türlü eklemlerde sertlik, eklemin belli bir konumda kalması aksiyon becerisinin azalması (kontraktür) gibi problemler baş gösterir. Hastalığın rahat biçimde tutulum, sadece alt ekstremitede (ayak bileği, kalça diz ) olur. Hastalığın etaplarına göre çocuklarda yürüme sıkıntısı, oturma sıkıntısı, kendi ihtiyaçlarını gerçekleştirme zorluğu gibi bazı sıkıntılar oluşturur.

Tedavi Yöntemleri
Serebral Palsi multidisiliner ( pek çok dalı ilgilendiren) bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın izleminde fizyoterapi takımı, fizik tedavi uzman doktoru, çocuk nörolog doktoru, ortopedi doktoru ve travmatoloji uzmanları takım halinde beraber çalışırlar. Rahatsızlıkta meydana gelen spasitisteye bağlı olarak oluşan ayaklarda, ellerde ve kalça çıkığı gibi türlü eklemlerde sertlik eklemin belli bir konumda kalması ve hareket becerisinin düşmesi (kontraktürler) için uzun zamanlı fizik rehabilitasyonu ve fizik tedavi gibi aşamalardan oluşan tedavi yöntemleri uygulanır. Eş zamanda tutulmuş olan adalelere botoks tedavisi uygulaması yapılarak adalelerin rahatlaması sağlanmaya çalışılır.
Size Ulaşalım!
Bize Ulaşın!