Edinsel Düz Tabanlık Nedir?

edinsel düz tabanlık nedir?

Edinsel Düz Tabanlık

Ayak kavisi ayağın taşıdığı yükü yaylanarak vücuttan uzaklaştıran bir yapıdır. Sağlıklı bireylerde ayak tabanının orta kısmında içe doğru kavis vardır ve yere basıldığı zaman bu kısım zeminle tam olarak temasta bulunmaz veya teması olsa dahi basıncı az şekilde olur.

Ancak edinsel düztabanlık olarak bahsedilen ortopedik bozuklukta ayak tabanının orta kısmında ki kavisli bölge yere basıldığında yer ile neredeyse tam olarak temas eder hale gelir ve kavis tamamıyla kaybolur.

Ayak kavisi yaylı özelliğiyle yükü vücuttan uzaklaştıran anatomik bir özelliğe sahiptir. Bu yapı yumuşak doku ve kemiklerden oluşur.

Çocukluk döneminde herhangi bir basma sorunu olmayan ancak ilerleyen yaşla birlikte edinsel düz tabanlık gelişen kişilerde bu yumuşak dokunun yetersizliği durumu oluşur. Bu durum tendon kalitesi ve gücünün azalması ile meydana gelir. Bu durum yavaş yavaş oluşur ve hastanın şikayetleri zamanla giderek artar.

edinsel duz tabanlik

Hastalarda Şikayetler

Edinsel Düz tabanlık hastalığına yakalanan kişiler önce ayak iç kavisinin kaybolduğunu fark ederler, daha sonra da yürüme mesafelerinde azalmalar olur. İlerleyen zamanla ayakta şişme, ağrı, kemik deformiteleri, ayak bileğinde ağrı gibi problemler eklenir.

Hastalara Neler İyi Gelir

Çıplak ayakla gezmek düztabanı tedavi etmede başlangıç için iyidir. Çıplak ayakla tek ayak üstüne durmak, hafif zıplamak  ve çıplak ayakla koşmak ayağın gelişimini olumlu etkileyecektir.

Edinsel Düz Tabanlık İçin Yapılması Faydalı Egzersizler

  • Isınma: Ayakta durur vaziyette, bütün ayak parmaklarınızı havaya kaldırıp indirin ve bunu 12 kez tekrar edin. Sonra ayak parmaklarınızı kaldırın ve birbirinden ayırıp indirin. Sağ topuğunuzu kaldırın, ayağınızın diğer kısımlarını yerde iyice hissedin. Bir taraftan diğer tarafa yerde yuvarlanın. Her biri için 12 kez yapılması gerekir.
  • Katlama: Bu hareketle ayağın kavisini esnetirsiniz ve orta kısmını güçlendirirsiniz. İki ayağın üstündeyken sağ topuğunuzu kaldırıp indirin. 12 kez tekrarlayıp diğer ayağa geçin.
  • Salla ve Yuvarla: Bu hareket bileğin esnekliğini ve gücünü artırır. Ayakları yerde düz tutarken, dışarıya doğru sallayın ve ayağın iç kısmının üstünde duracağınız şekilde yuvarlayın. 12 kez tekrarlayın.
  • Akıllı Parmaklar: Ayak kavisinin esnekliğini artırır. Ayaklarınız düz olacak şekilde yere basın ve yerde parmaklarınızı uzatıp yine yerde tutarak geri çekin. Ayak kavisi bu sırada biraz yükselecektir. Parmakları kıvırmamaya çalışın ve bu da 12 kez tekrar edilecektir.
  • Parmak Çalışması: Koordinasyonu, kas gücünü ve parmak esnekliğini geliştirmeye yardımcı olur. 10 parmağı da yerden kaldırın ve diğerleri havadayken başparmağınızla yere doğru vurun. Sonra diğerleri havadayken küçük parmaklarınızla vurmayı deneyin. Daha sonra ortada ki üç parmağınız hava dururken başparmak ve küçük parmakları yere değdirin.

Edinsel Düz tabanlık ile alakalı videomuzu izlemek için tıklayınız.

Edinsel Düz tabanlık probleminde doğru tedavi ve çözüm için modern ve uzman kadromuz ile iletişime geçin.

Size Ulaşalım!

Bize Ulaşın!

0 (212) 240 1530

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir