Bunionette
Bunionette ayak serçe parmağı ile 5. tarak kemiğinin oluşturduğu eklemde eklemin yapısının bozulması sonucunda oluşan çıkıntıya verilen isimdir. Ayak başparmağında görülen çıkıntılı deformitenin dış kenardaki eşdeğeridir. Dilimizde İngilizce kullanımıyla Bunyon olarak da geçmiştir. Bunionette , Ucu sivri topuklu ayakkabılardan sıkça kullanmak, belki geçirilen bir travma ya da genetik sebepler sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla düztabanlıkla beraber görülür. Bazılarında 7-8 yaşlarında ortaya çıkarken bazılarında ise ayakkabı giyme seçimi oluşmaya başladığı 30’ lu yaşlardan sonra görülür. Bunyon, çocuk felci (polio) ve artrit gibi rahatsızlıklar sonucunda da oluştuğu görülür. Kadınlarda erkeklere nazaran dokuz kez fazla görülen Bunionette tedavisi mümkündür.
Bunionette’nin tedavisinde başlangıç evresinde ayakkabı modifikasyonu, koruyucu silikon aparatlar ve kişiye özel tabanlıklar kullanılır. Bu tedavide olumlu yanıt alınamayan ve ayakkabı giyme güçlüğü çeken hastalarda cerrahi yöntemlerle 5. tarak kemiği ile serçe parmağının arasındaki düzen yeniden oluşturulur. Bunionette Tedavi sonrasında hastanın yaklaşık 3 aylık ayakkabı giyme güçlüğü olacaktır. Cerrahi tedavi sonrasında hastaların normal ayakkabı giyebilmeleri sağlanmaya çalışılır.
Bunionette cerrahi tedavi seçenekleri başparmakta uygulanan yöntemlerle benzerlik göstermektedir.

Genetik Mi Uzun Burunlu Topuklu Ayakkabılardan Mı?
Tıp doktorları bu rahatsızlığın nedeninin bunionette neden olduğu konusunda kararsızdırlar. Bunionette için kimileri de uzun burunlu topuklu ayakkabı uzun zaman sürecinde giyilmesinin neden olduğunu söylerlerken kimileri de sorunun ayakkabı kullanımıyla beraber daha da kötüleşen genetik faktörlerin neden olabileceğinden bahsediyorlar. Bununla beraber ayakkabı giymeyen kültürleri inceleyen insanların olduğu yerlerde yapılan anketlerde bunyonların sivri topuklu ve ucu sivri ayakkabıların neden olduğu konusunda herhangi bir bulguya rastlanamamış olması bu faktörü daha gerçekçi kılmakta.
Bunyon Belirtileri Nasıl Gözlemlenir
Bunyonların semptomlarını ayak başparmağına baktığınızda çevresinde tahriş olmuş görünen cilt yüzeyi, yürüme sırasında başparmak ekleminde ağrı, başparmak ekleminde görülen kırmızılıkla beraber şişlik ve başparmağın diğer parmaklara doğru kaymış görüntüsü olarak sıralanabilir.
Bunyon Varsa Ayakkabı Seçimi Kolay Olmaz
Bunyonu olan kişiler ayakkabı seçimlerini yaparken ayağına düzgünce oturabilen ayakkabıları bulmakta zorlanırlar. Başparmaktaki bunyonun oluşturduğu şişlikten kaynaklanan genişliğe uyum sağlaması için ayakkabılarını kendi numaralarından daha büyük numaralarda almak zorunda kalırlar. Bunyon deformitesi fazla olduğu durumlarda ayakkabı dar olmasa bile ayağın mekanik fonksiyonu yapacağı darbelerle hasar verici olabilir.
Bunyonları Önlemek Mümkün Mü?
Bunyonlar rahatsızlık ilerlemeye başladıkça daha çok ağrılı bir hal almaya başlarlar. Bazı Bunyonlar ilerleyici olmazlar. Bazıları da ağrılı olmazlar. Ağrılı olmayan Bunyonların tedavi edilmeleri zorunlu değildir. Cerrahi olarak bir operasyona gerek duyulmaz. Ortopedi uzmanları tarafından geliştirilmiş olan koruyucu cerrahi içerisindeki tabanlık veya ayakkabılar ile ortadan kaldırılabilir.

Uygun Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
- Ayakkabıların mutlaka denenerek alınması gerekir. Her model için ayakkabı numarası değişebilir, unutmayın ki Bunyonunuz varsa her model ayakkabıyı giymemeniz gerekir.
- Mümkün olduğu kadar ayağınızın genişliğine uygun bir ayakkabı seçin.
- Unutmayın ki yaşınız ilerledikçe ayakkabı numaranız artabilir.
- Ayakkabı alacaksanız günün ilerleyen saatleri ayaklarınızın en geniş olduğu seviyesindedir. Bu nedenle ayakkabı alırken akşama doğru olan saatleri tercih etmelisiniz.
- Ayaklarımızdan biri diğerine göre daha büyüktür. Ayakkabı seçiminizi yaparken büyük olan ayağınız hangisi ise ayakkabı seçiminizi o ayağınıza göre yapın.
- Ayakkabılarınızı alırken onları giydikten sonra bir süre yürüyün ve herhangi bir ağrı olup olmadığını kontrol edin.
- Ayakkabı seçiminizi yapıyorken deneme aşamasında mutlaka ayakta durarak ayakkabılarınızı deneyin.
- Tarak kemiklerinizin ayakkabının içinde rahatça yayıldıklarından emin olun.
Bunyon Tedavisi
Bunyonlar için bir çok cerrahi yöntem bulunur. Operasyondan sonra bir hafta içinde yürümeye başlayabilirsiniz. Ameliyat yaklaşık 2 saat sürer. Ameliyattan önce doktorunuz sizden bir takım tetkikler isteyecektir. Evde Ortopedi Uzmanınızın tavsiyelerine uyduğunuz sürece birkaç hafta içinde iyileşmiş olabileceksiniz. Bunyon ameliyatından sonra uzun burunlu ve topuklu ayakkabılarınızı giyme hayalini kurmayın çünkü artık o ayakkabılardan giymemeniz gerekir. Bu tip ayakkabılar bunyonunuzun tekrarlamasına neden olabilir.
Bunion ile alakalı videomuzu izlemek için tıklayınız.
Bunion tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Size Ulaşalım!
Bize Ulaşın!